Ekologiškame Smaidrių šeimos bityne, esančiame Dieveniškių regioniniame parke, Šalčininkų raj. įsikūręs prekinis ženklas „Avilio Istorijos“ – tikra bičių karalystė, kurioje karaliauja ūkininkė Jolita Smaidrienė. Tačiau šįkart dėmesio centre – ne kokybiškas ir ekologiškas medus, o kitas, bet ne ką mažiau svarbus bičių kuriamas produktas – vaškas. „Avilio Istorijos“ ne per seniausiai pristatė Velykų kiaušinių marginimo vašku rinkinį. Apie šią žavią, autentika bei lietuvišku archajiškumu alsuojančią naujieną kalbiname Jolitą.
Marginimo vašku rinkinio idėja užgimė iš klientų poreikio

Kūrėja teigia, kad velykinių kiaušinių marginimo rinkinio idėja užgimė iš klientų poreikio, prieš maždaug 3 metus. Tuomet, pasak Jolitos, klientai prašė įsigyti vaško gabaliukų marginimui. „Vaško mažais kiekiais tuomet neturėjome, nes dirbame „urmu“, su dideliais bičių vaško gabalais, nuo 10 kg. Žmonėms šiuo atveju reikėjo mažų, iki 50 g gabaliukų. Taigi, pradėjome galvoti, kaip patogiai juos paruošti, kad klientai galėtų naudoti namuose.“, – pasakoja Jolita.

„Sulaukę teigiamų atsiliepimų ir matydami žmonių norą puoselėti senąsias Velykų tradicijas, pradėjome dirbti ties rinkinio idėja. Mintis paprasta – viename rinkinyje šeima randa visas kiaušinių marginimui reikalingas priemones, o jiems lieka tik džiugi veikla marginant kiaušinius.“

Ištestavus kelias formas ir pasiūlius klientams išbandyti, kūrėja teigia, jog pavyko atrasti tai, kas klientams itin patiko: „Sulaukę teigiamų atsiliepimų ir matydami žmonių norą puoselėti senąsias marginimo tradicijas, pradėjome dirbti ties rinkinio idėja. Mintis paprasta – viename rinkinyje šeima randa visas marginimui reikalingas priemones, o jiems lieka tik džiugi veikla marginant kiaušinius, o ne blaškantis ir bandant surasti visas sudedamąsias dalis iš skirtingų pardavimo vietų.“

Madingi kiaušinių marginimo būdai sunkiai nustelbia tradicinius

„Šiuo metu pastebiu atgimstantį patriotiškumą, senąsias giminės tradicijas, norą suprasti savo šaknis. Tikiu, kad daugelis išbandė madingus kiaušinių būdus, bet iš klientų vis dėlto girdžiu, kad mieliausi jiems yra vaikystės nostalgiją keliantys būdai: marginimas svogūnų lukštais, bičių vašku arba margučių gražinimas skutinėjant peiliuku.“, – teigia Jolita.

Kūrėjos teigimu, šeimos dažnai stengiasi su senaisiais marginimo būdais supažindinti ir vaikus, tačiau priemonių stoka daro savo. Pasak jos, pagelbėti puikiai gali „Avilio Istorijos“ sukurtas marginimo rinkinys.

„Rinkinyje yra visos reikalingos priemonės: natūralus bičių vaškas, medinis įrankis marginimui, arbatinė žvakė, instrukcija ir marginimo raštai, žvakidė/indas vaško lydymui, dažai kiaušiniams.“, – pasakoja Jolita.

Marginti gali kiekvienas, net ir patys mažiausi

„Marginimas bičių vašku – smagus ir nesudėtingas. Jis nereikalauja specialių įgūdžių. Kad procesas būtų suprantamas, įvairaus amžiaus žmonėms rinkinyje pridėjome detalią instrukciją, kaip viską atlikti pažingsniui. Instrukcijoje taip pat galima rasti ir tradicinius kiaušinių marginimo raštus inspiracijai. Žiūrint į senuosius raštus galima numarginti savo individualų margutį, kuris bus nepakartojamas.“, – rinkinio išskirtinumu dalinasi Jolita.

„Sukūrę šį rinkinį, į procesą, be jokios abejonės, skatiname įsitraukti visą šeimą, netgi kelias šeimos kartas. Marginimas ateityje gali tapti puikiu prisiminimu ir ritualu, susijusiu su Velykomis. Tad su tėvų priežiūra gali marginti net maži vaikai nuo 3-4 metų amžiaus.“, – teigia kūrėja.

Bitės – darnaus gyvenimo pavyzdys

Kadangi Jolita puikiai pažįsta bites, o jų medus ir vaškas naudojami įvairioms paskirtims, negalima pamiršti ir pačių bičių. Jos – tikras kolektyvinio darbo ir tobulos hierarchijos pavyzdys. Iš jų galima daug ko pasimokyti.

„Darbas su bitėmis suteikia supratimą, kad kiekvienas individas yra svarbi bendruomenės dalis. Nuo atskiro individo gero darbo rezultatų klesti visa šeima, o vėliau – ir visuomenė.“

„Darbas su bitėmis suteikia supratimą, kad kiekvienas individas yra svarbi bendruomenės dalis. Nuo atskiro individo gero darbo rezultatų klesti visa šeima, o vėliau – ir visuomenė. Pagrindinė pamoka ta, kad kiekvienas esame sistemos dalis, o veikdami kolektyviai pasiekiame didesnės apimties rezultatų.“, – mintimi dalinasi kūrėja.

Velykos – ne tik apie margučius, bet ir buvimą drauge

Velykos suartina žmones it minėtąsias bites. Per šią šventę daugelis prie stalo susėda su šeima, atranda laiko pabūti drauge. Velykinių tradicijų su šeima nemažai teigia turinti ir pati Jolita: „Velykos man labai patinka ir smagiausia veikla yra margučių ridenimas. Galėčiau tai daryti visą dieną. Būtinai einame pasivaikščioti gamtoje ir suptis. Kiaušinius marginu tik tradiciniais būdais ir nesu išbandžiusi nei vieno alternatyvaus. Mėgstamiausi margučiai dažyti žolelėmis, svogūnų lukštais ir žinoma bičių vašku.“

Prie margučių ant stalo ir skanūs pyragai

Velykinis stalas turi būti gausus, tad kokios Velykos be gardaus pyrago? Jolita sutiko pasidalinti savo pačios dažniausiai gaminamu šventiniu Velykų pyragu su medumi bei cukruotais vaisiais.

Tešlai reikės:
330 g kvietinių miltų;
200 ml pieno;

50 g sviesto;
20 g mielių;
40 g medaus;
1 kiaušinio;
2 arb. š. malto cinamono;

2 g vanilės;
100 g džiovintų vaisių.
Glaistui:
40 g cukraus pudros;
1 kiaušinio baltymo.

Gaminimo eiga:

Kvietinius miltus persijojame sietelyje, Į miltus įberiame malto cinamono, vanilės bei pusę šaukštelio smulkios druskos.
Puode pašildome pieną, ištirpiname sviestą, sudedame medų, maišome, kol gausime vientisą masę. Kai mišinys atvėsta iki kambario temperatūros, ištirpinu mieles. Paprastai kepimui naudoju šviežias mieles, bet galite pridėti ir sausų mielių, tokiu atveju sekite gamintojo ant pakuotės nurodytą instrukciją.
Mišinį su mielėmis sudedame į dubenį, įmušame kiaušinį. Vėliau pasidedame tešlą ant darbastalio ir minkome apie 10 minučių, kol ji tampa elastinga ir nelipni.
Išminkytą tešlą sudedame atgal į dubenį, paliekame šiltai apie 2 valandas. Nedėkite tešlos labai šiltoje vietoje, svarbu, kad ji augtų lėtai.
​​Supjaustome džiovintus vaisius mažais kubeliais, sudedame į iškilusią tešlą. Dažniausiai naudoju džiovintus ananasus, abrikosus, mangus, kivius, slyvas. Pasilikite dalį vaisių kubelių pyrago dekoravimui.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių ir įdėkite pyragą kepti. Kepimo laikas labai skiriasi (nuo 15 iki 45 minučių), priklausomai nuo pyrago dydžio ir orkaitės savybių.
Kai Velykų pyragas su medumi ir džiovintais vaisiais atvėsta, jį galima dekoruoti. Pasiruošiame glaistą: sumaišome kiaušinio baltymą ir cukraus pudrą. Aptepame pyragą glaistu ir papuošiame džiovintų vaisių kubeliais.

Skanaus!

Na, o pabaigai…

„Velykos teigiamų pokyčių ir šviesos metas. Linkiu, kad atgimstančios gamtos žavesys ir tyras pavasario oras įkvėptų siekti savo svajonių, tikslų, drąsos naujiems darbams ir pasiekimams.“, – jaukiu palinkėjimu pokalbį užbaigė Jolita.

Įsigykite „Avilio Istorijos“ sukurtą Velykų kiaušinių marginimo bičių vašku rinkinį čia: https://www.avilioistorijos.lt/products/kiausiniu-marginimo-biciu-vasku-rinkinys